Honlap Intézmények Újszászi Nevelési Központ Szakmai nap – projekt nap
Szakmai nap – projekt nap Nyomtat Email
Intézmények - Újszászi Nevelési Központ
2012 április 06. (péntek) 10:58

 

Szakmai nap, együttműködést, partnerséget erősítő projekt nap
a Városi Óvodai Intézményegységben
a multikulturális nevelés, Kedvesház program óvodai adaptációjára építve.

 

Számtalan világnaphoz, kulturális, környezet és természetvédelmi jeles naphoz kapcsolódóan szervezünk a gyermekek számára érdekes és változatos tevékenységeket kínáló, élménytanulásra épülő, nyitott óvodai projekt napot.

2012. március 19-én, a cigányok régmúlt időkhöz kötődő, tavasszal kezdődő vándorlásának emlékére valósítottuk meg a Cigányság Világnapja kapcsolódó projektnapunkat, ami egyben az Oktador Pedagógiai Szolgáltató Intézet támogatásával megvalósuló, Jó gyakorlatot bemutató szakmai nap rendezvénye is volt. Hét település, 24 óvodapedagógusa volt kíváncsi arra, hogy a Kedvesház program adaptációjával hogyan valósítjuk meg a multikulturális nevelésből, az Óvodai integrációs fejlesztő programból adódó feladatainkat. A rendezvény szakmai értékét növelte, hogy gyakorlati bemutatóra és előadás megtartására, elfogadva meghívásunkat, a Kedvesház program kidolgozói nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező pedagógusok, akik jelenleg a Wekerle Sándor Alapkezelő szaktanácsadói is, részt vettek a programon.

 

Képtár

 

Projekt hetünk zárásaként hat óvodai csoportunkban, s óvodai közös színtérben szerveztük meg a tevékenységeket. A Hófehérke csoportban hagyományos cigány ételek készítésében serénykedtek óvodásaink, lelkes és aktív roma szülők, nagyszülők irányításával, melybe még vendégeink is bekapcsolódtak. E mellett ekhós szekérrel, a térképet is felhasználva, szerepjátékkal elevenítették fel a vándorlás hagyományát, s ezt a cigányság történetének meseszerű ismertetésével, Péter ki is egészítette. Ezután a Nyuszi csoportban dramatikus játékkal a KETHANO szabályok, mint a Figyelmes hallgatás; Becsüld meg; Kölcsönös tisztelet; Én – üzenetek, „elevenedtek meg”, különböző játékok mentén. A Süni csoportba híres cigány költők, zenészek, festők arcképeiből készült tablók, albumok jelezték, hogy a művészetek világába léptünk. Bari Károly Szív piros vers című alkotása ihlette a különleges technikával készülő vers illusztrációt a gyermekek fantáziájára, kreativitására alapozva.

A másik asztalnál, a 100 tagú Cigány zenekar muzsikája mellett, a hangszerekkel ismerkedtek az apróságok. Hatalmas sikert aratott a Maci csoport lakodalmas játéka is, ami nemcsak a hagyományok, de cigány nyelv ápolására is példát mutatott. A hitelesen megelevenített lakodalom vidám énekléssel, lakomával zárult, amit Lázár Péter gitárral előadott dalaival színesített. A Hamupipőke csoportban különböző népviseletekből a cigányságra jellemzőt válogatták ki a gyereket, tablót készítettek, majd textilfestéssel babaruhákat, kendőket díszítettek. Nagy érdeklődéssel öltöztették népviseletbe a próbababát, s közben a jellegzetes öltözködés, viselet is szóba került. A Kisvakond csoportban, a víz témakörben, a Kedvesház ön és társ ismeretet, szociális kompetenciákat erősítő játékait láthattuk, majd Margó és Péter közösségépítő, kooperativitást erősítő tevékenységeket kínált a gyermekeknek. Közben a cigány tészta és bogad íncsiklandozó illata lengte be az óvodát, nem is maradt el a kóstolás, s az ételek finomságát a repetázók sokasága is megerősítette. Ezután közös éneklésre, táncházra gyűltünk össze az udvaron, ami jó kedvű, szórakoztató lezárása volt a délelőtti programnak.

Délután vendégeink, „A kisebbségi családokkal, gyermekekkel való interakció sajátosságának és fontosságának kérdései, a befogadás és elfogadás, a személyiségfejlesztés- hátránykompenzáció sarkalatos pontjai az esélyegyenlőség előmozdítása és biztosítása érdekében” címmel tartottak előadást. Kiemelték a pedagógusok meghatározó szerepét, a belső paradigmaváltás jelentőségét, a pedagógiai kultúra fejlesztését, a családlátogatások fontosságát, a szülőkkel való együttműködés alapfeltételként kezelését, s az ezt nehezítő élettényezőket, s a társadalmi környezet bevonásának hatását a társadalmi szocializáció, együttélés szempontjából. Példákat soroltak fel pedagógiai gyakorlatukból, a megtapasztalt mély szegénységről, változásokról. Bordács Margit az egyéni fejlesztés metodikájáról, gyakorlatáról tartott összegfoglalót. Elemezték az IPR fontosabb feladatait, az esélyegyenlőség pedagógiájának kérdéseit. A látottak kapcsán kiemelték, hogy a jó gyakorlatunkhoz hasonló eredményeket Boldog községben tapasztaltak még. Elismeréssel szóltak munkánkról, a gyermekek, szülők, pedagógusok nyitottságáról, a különbözőség értékként kezeléséről, s természetesként megéléséről, kidolgozott programunkról.

A jó gyakorlaton látottak, tapasztaltak megbeszélése, a tevékenységeket megvalósító pedagógusok rövid összegző elemzését követően kötetlen hangulatú beszélgetés alakult ki. A jelenlévők őszinte elismeréssel szóltak a jó gyakorlatot bemutató projektnap programjáról, az alkalmazott módszerekről, eszközökről, benyomásaikról, élményeikről.

Az Óvodai integrációs fejlesztő program intézményegységben történő adaptációjáról, gyakorlati megvalósításáról tartott prezentációt sok kérdés követte, amelyek gyakorlati munkánkra és az IPR–hez kapcsolódó szakmai kérdésekre, tapasztalatcserére irányult. A program dokumentumok megtekintésével zárult.

Nevelőtestületünk lassan egy évtizedes innovációja, eredményességre törekvő, szakmailag átgondolt munkája nyomán úgy érezzük - s ebben megerősítést is kaptunk -, hogy a kisebbségi, multikulturális nevelést hatékonyan valósítjuk meg intézményegységünkben, melyhez egyre több segítséget kapunk a kisebbségi szülőktől, ami az együttműködést az intézményes nevelés fontosságának elismerését is jelenti.

Szabóné Balogh Etelka
intézményegység vezető

 

Utolsó frissítés: 2012 április 06. (péntek) 11:04
 
Polgármesteri Hivatal Ügyfélfogadási rendje
Járási Hivatal Ügyfélfogadási rendje

Testületi ülések, előterjesztések Jegyzőkönyvek Rendeletek


Újszászi Híradó 2016. február
Újszászi Híradó archívuma

Mi írtuk iskolaújság

Jánoska Antal

Picasa Web képtár
Picasa Web képtár
Lábtoll-labda hírek Picasa Web képei
Kormányablak
magyarorszag.hu
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
Magyar Államkincstár
Magyar Lábtoll-labda Szövetség
Rózsa Imre Középiskola és Kollégium, Újszász
Újszászi Mihály Általános Iskola
Újszász Városi Művelődési Ház és Könyvtár

Mobilkód
Copyright © 2016 Újszász város honlapja. Minden jog fenntartva.