2017. július 8-án az Alsó-Zagyva Vidéki Turisztikai Osztály Kastélyok és hódok címmel megrendezte első helyismereti túráját.

A gyülekező az Orczy Parkerdőben található erdészháznál volt, ahová a gondos szervezők vasútállomásról busszal szállították a vonattal érkezőket és az újszászi résztvevőket. A környékből többen kerékpárral érkeztek. Sokan jöttek autóval. A közel 100 fős csapatot, – amelyben Budapestről, Dobogókőről, Esztergomból, Jászalsószentgyörgyről, Orosházáról, Szászberekről, Szolnokról és Újszászról érkezett túrázók voltak – Dobozi Róbert, a túra szervezője, Alapi József, Szászberek polgármestere és Barta Imréné, az újszászi művelődési ház vezetője köszöntötte.  

 

Google Photos

Fotó: Fehér János, Barta Imréné

 

A túra első részét Dósa Gyula erdész vezette, aki mindent tud az erdőről, a fákról, a növényekről, a madarakról. A túrázók több megállóval, a megállókban a látnivalók, sőt a hallható madárdalok részletes ismertetésével az erdő közepén található különleges bújtatott vadgesztenyefáig gyalogoltak, mely Újszász város címerében is megtalálható. A fa sajnos elég rossz állapotban van. A két fát összekötő bujtatás már nem él. A kettős gesztenyefát Vörösmarty-fának is nevezik, mert Vörösmarty Mihály Újszászon vészelte át a szabadságharc leverése utáni tisztogatásokat, álnéven bujkálva rokonánál, aki Orczy báró gazdatisztje volt. Dósa Gyulától sok érdekeset hallottunk a bújtatott vadgesztenyefa közelében lévő kísérleti vasfa ültetvényről is.

Innen az erdőszélen Szászberekre vezetett a túra a Kohner-kastélyig, ahol Alapi József polgármester köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót Szűcsné Kövér Szilvia könyvtáros-helytörténésznek, aki a kastély és a Kohner család történetét mesélte el a túrázóknak. A kastélyban most Katolikus Kolping Általános Iskola működik. A rövid iskolalátogatás után a helyismereti túra az iskolától nem messze található, a Norvég Alap 141 milliós támogatásával a Mentsük meg a Kohner örökséget pályázat keretében felújított kocsiszínben folyatódott. A szépen felújított épületben nagy közösségi tér, helytörténeti kiállítás és kiszolgáló helységek találhatóak. Az épülettel szemben áll Kohner Adolf mellszobra. 

A szervezők pogácsával, lilahagymás zsíros kenyérrel és ásványvízzel vendégelték meg a túrázókat. A terített asztaloknál kellemesen elbeszélgettek a túra résztvevői. A szászbereki megállónál dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő is üdvözölte a túrázókat.

Szászberekről az újszászi Orczy-kastélyig autóbusszal folytatódott a túra. A kastélyban jelenleg a Zagyvaparti Idősek Otthona működik. A kastély történetét Barta Imréné ismertette. Az épület körbesétálása és az Orczy címer megtekintése után a kastély nagytermében folytatódott a program. Itt tea és teasütemény várta a túrázókat. Barta Imréné az Orczy család történetét ismertette. Előadásából sok érdekességet tudhattunk meg az Orczyaknak a magyar történelemben és Újszász életében játszott szerepéről.

A túra utolsó szakaszában a hódok felkeresése következett. Dobozi Róbert vezetésével a Zagyva parton folytatódott a túra. Hódvárat, majd a Zagyván átkelve hódnyomot, hódrágást és bedöntött fákat láthattak a túrázók, hódot azonban nem. A hódok feltehetőleg nem szeretik a százfős nézősereget, ezért nem mutatkoztak.

A kellemes nap az erdészház előtt tűz melletti nyársalással, beszélgetéssel és énekléssel fejeződött be. A Moldvából Újszászon vendégeskedő Gyúr Gabriella Szeret-menti népdalokat Botezatu Isabella pedig a Csángó himnuszt énekelte a hallgatóság gyönyörűségére.

Olyan jó volt a hangulat. hogy közel hat óra volt, amikor a legkitartóbbak hazaindultak.

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.