Gondos előkészítő munka után, 2016. szeptember 17-én került sor a XIX. Újszász Város Napja, IV. Tengeri Kavalkád és Hagyományőrző Fesztivál lebonyolítására. Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület „térzenéjével” –, melyet az eső miatt a városháza előterében tudtak előadni –, a mazsorettek bemutatójával indult a program. A délelőtti ünnepség koszorúzással kezdődött dr. Szegedi Gyula orvosprofesszor emléktáblájánál. Életútját Barta Imréné ismertette, majd Duka Szabina, Reményik Sándor: Az orvos című versét szavalta el.

 

 

 

Google Photos

Fotó: Barta Imréné, Földi Kinga

 

Ezt követően zászlófelvonásra került sor. A három zászlót legeredményesebb sportolóink: Herczeg Gábor és Tóth Gábor sokszoros válogatott lábtoll-labdázó Európa bajnokok, VB bronzérmesek, valamint Paplanos Ádám, az ÚVVSE felnőtt labdarúgócsapatának gólerős játékosa vonták föl.

Az ünnepségre érkező vendégek a nagyterem előterében a Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjainak munkáiból készített kiállítást csodálhatták meg.

A díjátadó ünnepség résztvevőit Szöllősi Judit műsorvezető köszöntötte, közöttük Egedi István rendőr ezredest, rendőrségi főtanácsost, a Szolnoki Kapitányság vezetőjét, dr. Bozó Andreát a Szolnoki Járási Hivatal vezetőjét, testvérvárosaink képviselőit, Debicából Piotr Zybura közgyűlési elnököt, Palics polgármesterét, Dobó Mártát, Csíkcsicsó alpolgármesterét, Csutak Gáspárt. A megjelentek egyperces néma felállással emlékeztek meg azokról a kitüntetettekről, akik már nem lehetnek közöttünk.

A vendégeket Molnár Péter polgármester köszöntötte, ismertetve az eltelt időszak eredményeit, az önkormányzat jelenleg is folyó beruházásait, jövőbeli terveit. Kiemelte a testvérvárosi kapcsolatok jelentőségét, és mivel Paliccsal tíz éve tart együttműködésünk, a további sikeres munka reményében, emlékplakettet nyújtott át Dobó Márta polgármesternek.

Az ünnepi műsort a szolnoki Bartók Béla Kamarakórus összeállítása nyitotta meg. A következő fellépőnk egy nagyon tehetséges hegedűs, Nagy Dániel volt, aki kalotaszegi és bonchidai dalokat játszott. Almási Klára népdal és operaénekes, Strauss: Denevér című operettjéből Rosalinda dalát adta elő, Simon Erika kíséretével. Nagy örömünkre elfogadta felkérésünket Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, előadásában, Reményik Sándor: Kegyelem című versét hallhattuk. Mendelssohn: A dalnak szárnyán című művét Péli Ildikó fuvolaművész adta elő, zongorán Balogh József kísérte.

Újszász Város Önkormányzatának díjait Molnár Péter polgármester adta át, melyet megelőzött a díjazottak méltatása.

A kitüntetettek és a saját nevében Bálint Erika díszpolgár mondott köszönetet.

„Az ember életében vannak nagy pillanatok, melyek meghatározóak további életére. Családi örömök, gyász, diploma. Ezek mind az élet útját befolyásolják, de idővel ezek az élmények elhomályosulnak. Ma olyan kitüntetést kaptam, amit soha nem lehet elfelejteni!
Nagyon kevés ember élheti meg azt, hogy szülővárosában életútját követik, figyelnek rá, majd ennek keretet adva a legnagyobb kitüntetést adományozzák, a Város Díszpolgára címet.

Megható és rendkívüli boldogság tölti el annak a szívét, aki e címet viselheti. Attól a várostól, ahol született, ahol megtanult írni, olvasni, ahol egy életre szóló útravalót kapott már az óvodában, majd a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában Rózsa tanító nénitől.
Újszász Város képviselő-testülete ezt a címet ma nekem adományozta. Örömöm mellett büszkeség is tölt el, hiszen olyan köztiszteletben álló és szeretett emberek tablójára kerülhettem fel, akik között nagyon megtisztelő lenni!

Rózsa tanító néni megtanított arra, hogy sose felejtsük el, honnan jöttünk. Oktató szavai végigkísértek eddigi életemben, és mindig tudtam, bárhol is jártam az országban vagy külföldön, hogy Újszászon születtem, és hogy újszászi vagyok. Minden rokonom a városban él, vagy a város temetőjében nyugszik. Szívem és eszem ideköt, noha tanulmányaim és munkám elszólított, de míg szívem dobog, mindig újszászi voltam és az is maradok.

Köszönöm a felterjesztőnek, köszönöm a döntéshozóknak, hogy 2016-ban a város legnagyobb díját én kaptam. Tudom, hogy a kitüntetés mire kötelez, és tudom, hogy ezzel élni is fogok!

Ma, a Város Napján a város vezetése megemlékezett azokról, akik munkájukkal, hozzáállásukkal kimagasló tevékenységet folytattak, és ezen tevékenységeket díjakkal ismerte el.

Kitüntetett társaim nevében is köszönetet mondok, és biztos vagyok benne, hogy a kitüntetettek a jövőben is továbbszolgálják saját területükön Újszász várost és annak lakosságát!

Köszönjük!”

A gálaműsor befejezéseként az Újszászi Liliom Néptánc Hagyományőrző Egyesület táncosai léptek színpadra, Somogyi táncot adtak elő. Mielőtt táncra perdültek volna, Gyúr Gabriella csengő hangjában gyönyörködhettünk, aki Moldvából, Trunkról érkezett, és moldvai népdalokat énekelt.

A délutáni szabadtéri programokra már a nap is kisütött, elvonultak az esőfelhők. A jó szórakozáshoz minden adott volt, fedett nézőtér, vidámpark különleges technikai eszközökkel, népi játékok a Tarisznyás Műhely közreműködésével, a Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjainak vezetésével kézműves bemutatók, csillám tetoválás, az arcfestést Hodászy Kitti készítette, Tukacsné Horkai Ágnes égetési technikát mutatott be, de volt ugráló vár és minden olyan lehetőség, ami a különböző korosztályú vendégek kiszolgálását biztosította. Újszász Város Napján mutatkozott be a Telekom, mely nagy sebességű internet szolgáltatást kínált a város lakói számára. Családi programokkal – ugráló vár, jégkása, arcfestés – várták az érdeklődőket és lehetőség volt a fejlesztéssel kapcsolatos információk cseréjére. A délutáni programok felkonferálója Harsányi Judit volt, aki rutinosan vezette a délutáni színpadi programokat. Kettő órakor a Piactéren felállított színpadon „Jó ebédhez szólt a nóta”, a kecskeméti Farkas Béla és népi zenekara kíséretével Sülyi Károly szórakoztatta a megjelenteket. Eközben már Jancsi bohóc lufit hajtogatott a kicsiknek. A tavaly Kulturális Díjjal kitüntetett Százszorszép Népdalkör népdalcsokrának tapsolhatott a közönség. A Kisliliom néptánc csoport új koreográfiával mutatkozott be nagy sikerrel. Felkészítőjük Gazdag Gabriella. Három órakor az ő interaktív gyermekműsorára került sor, melynek végén számtalan hatalmas szappanbuborékot kergethettek a kicsik és nagyobbak.

A Gyere Segíts Alapítvány Újszászon is meghirdette a Magyarország legszebb konyhakertje versenyt, ennek díjátadójára került sor a programban. Szacskó József hirdette ki a helyezéseket, a díjakat Dobozi Andrea adta át.

I. Pap-Sallai Annamária
II. Bálint Ferenc
III. Kovács Ferencné
Különdíjban részesült: Polónyi Illésné
Oklevelet vehetett át: Fábián Ferencné, Tóth Lászlóné, Vágó Erzsébet.

Az országos versenyre a Pap-Sallai házaspár kertje került beválogatásra. (Azóta már ennek is megszületett az eredménye: országos díjban részesültek. Gratulálunk nekik!)

A délután folyamán görhe és főtt kukorica kóstolására is lehetőség volt. Többen már várták, hiszen nagyon ízlik minden korosztálynak ez a ma már szinte csak ezen a napon fogyasztható étel.

Testvértelepüléseink bemutatkozása következett a műsorban. Először a Csíkcsicsóról érkezett Vadvirág Néptánccsoport lépett színpadra, gyönyörű népviseletben. Fergeteges táncuk alatt csak úgy rengett a padozat. Őket követték a lengyelországi Pustkowból érkezett Wojszi énekesek, zenekaruk kíséretével. Nagy sikert arattak színes viseletükben előadott énekeikkel. Öröm volt látni jókedvű produkciójukat.

Zsákai Dorottya rendszeres fellépője városi szórakoztató programjainknak. Nagyon népszerű, most is sokakat vonzott a színpad elé.

Modern táncbemutatók következtek, a Fordulat és a Dalma Dance táncosai előadásában. Köszönjük vezetőiknek: Kovács-Tukacs Ágnesnek és Durda-Kerekes Petrának a felkészítést.

A délután első sztárvendége Nótár Mary, nemcsak a helybeli, de nagyon sok vidéki rajongót is a rendezvényre vonzott. Megtelt a Piactér tapsoló, éneklő közönséggel.

Egy másik műfaj képviselői léptek színpadra, a Holdugatók Rock and Roll Történeti Táncszínház tagjai. A nyár folyamán jártak már Újszászon, de a rossz időjárás miatt kevesen vettek részt előadásukon. A mostani fellépés kárpótolta azokat is, akik akkor otthon maradtak. Fergeteges rock and rollt jártak a nézők. Szintén egy nagyon várt együttes lépett színpadra, az Irigy Hónaljmirigy.

Városnapunkra Sipos Peti, Kabai Laci, Molnár Imi és Csarnoki Atti jött el. A tőlük már megszokott paródiák nagy sikert arattak. A zagyvarékasi Dream Dance fényshowja, most sem okozott csalódást. A Nagy Adrienn vezette csoport minden évben látványos produkciót mutat be a színpadon. Az idén is igen látványos, különleges elemekkel színesített tűzijátékot láthattunk, bár a felkerekedett szél többeket megijesztett, emiatt rövid időn belül zártuk a városnapi programunkat.

Köszönet az Újszászi Polgárőr Egyesületnek az egész napos szolgálatért, az önkormányzat műszaki csoportjának a rendezvény feltételeinek elkészítéséért, a Zagyvaparti Idősek Otthona konyhájának a pogácsáért, görhéért, főtt kukoricáért, a Rózsa Imre Középiskola konyhájának a külföldi vendégek ellátásáért, a szendvicsekért, a polgármesteri hivatal dolgozóinak a vendégek kíséretét, a rendezvényen való segítségét. Továbbá minden segítő, közreműködő munkáját köszönjük, akik hozzájárultak a városnap sikeres megvalósításához.

Újszász Város Napját támogatták: Ferenczy Borház Kft. Szolnok, Újszász és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet, E.ON Hungária Zrt. ezúton köszönjük nagylelkű támogatásukat.

Barta Imréné intézményvezető
Újszász Városi Művelődési Ház és Könyvtár

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.