Ami kimaradt a Kereskedelmi-, vendéglátó- és szolgáltató egységek alakulása Újszászon című 2015. április hónapban megjelent cikkből

Több pozitív visszajelzést és kiegészítést kaptam a cikkel kapcsolatban, főleg volt ÁFÉSZ dolgozóktól, és még élő, 1945-50-es években üzemelő boltok hozzátartozóitól.

Ami kimaradt:

  • 1945 után a Göbölyjárásban is működött házi bolt, a Kólya család üzemeltette. Főleg élelmiszert, tisztítószereket, különböző italokat, üdítőket árusítottak az ott lakó 8-10 családnak, a kastélyban dolgozóknak, és akiknek tanyája, földje a környéken volt, azokat is kiszolgálták, ha kinn dolgoztak a határban. Jómagam is betértem, mint gyerek, és cukrot vettem, mikor az ott lévő artézi kútról vizet vittem a környéken dolgozó hozzátartozóknak.

A Göbölyjáráson még iskola is működött.

  • A Tejcsarnok, ahol a tehéntartó gazdáktól felvásárolták a tejet, és egy részét helyben kimérték, a többit a Tejipar elszállította.
  • Olajütő is működött, Egyed Gáspár és Barta István működtette, árusítás is volt.

Az ÁFÉSZ időszakában voltak még:

  • Házi boltok,
  • Intézményekben üzletek (Szanatórium, Szoc. Otthon)
  • Iskola szövetkezeti bolt
  • Melegkonyhás egységek (Fecske, majd a Szász étterem),
  • Kb. 10 évig az iskolakonyhát is az ÁFÉSZ működtette (ált. iskola, gimnázium).

Jelenleg a Szász vendégház biztosítja a lakosság meleg étel ellátását (előfizetéses étkezés), illetve rendezvények, lakodalmak és különböző ünnepségek lebonyolítását vállalják.

A Rózsa Imre Középiskola konyhája biztosítja az iskolák, óvoda, bölcsőde étkezését.

  • A korábbi cikkemben is leírtam, hogy több család és házaspár dolgozott az ÁFÉSZ-nél, helyiek, de vidékiek is.

Kereskedelem: 14, vendéglátás: 12, felvásárlás: 1, szikvíz: 1.

 

Családok, házaspárok, kereskedelem:

Simon Gyula, felesége (volt állomásfőnök), Gyuricza István, felesége, Id. Rátóti Pál, ifj. Rátóti Pál, felesége, Hőgye Imre, felesége, Kaló István, felesége, Kaló Ferenc, felesége, Id. Simon János, felesége, gyermekei: János, Márta, Margit, Bóta István, felesége, Lévai György, felesége (Tápiógyörgye), Csík József, felesége (Jászalsószentgyörgy), Barta József, felesége Jolánka néni, Vass András, felesége, Korpácsi Ferenc, felesége (Tüzép), Zs. Kovács Ferenc, felesége, lánya Viola Kálmánné, Eszes János, felesége.

 

Vendéglátás:

Id. Deák József, felesége, Deák Kálmán, ő nyitotta meg a Fecske és a Szász éttermet, Kozák János, felesége, a cukrászdát ő nyitotta meg, Kormos Mihály, felesége és családtagjai, Balog László, felesége, Vekjuk László, felesége, Szabó László, felesége, Kovács István, felesége, Bene Sándor, felesége, Makai János, felesége, Barta József, felesége.

2002-től napjainkig:

  • Cukrászsüteményt árusító bolt 2, madáreledelt árusító bolt 2, gázpalack árusítás 3, benzinkút 1, terményárusítás 3.

Jelenleg a városban 8 olyan helyiség van kiadó vagy eladó, ahol kereskedelmi, vendéglátó- vagy szolgáltató tevékenységet lehetne végezni. Ebből három épület, öt üzlethelyiség, hét a központban, egy a kertvárosban található.

Varga János

 

A Szász Étterem átadás után

 

A Szász Étterem

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.